5

Doktorka Drahomíra Nováková přednášela pro „Včelu Čáslavskou“ o čáslavském muzeu

„Městské muzeum v Čáslavi včera, dnes a zítra“ bylo téma přednášky Muzejního a vlastivědného spolku „Včely Čáslavské“. Ta se konala 15. října na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi a členové spolku i posluchači z řad veřejnosti si doslova užili povídání Drahomíry Novákové z místního muzea.

Městské muzeum v Čáslavi patří mezi nejstarší venkovská muzea v Čechách. Sídlí v  novorenesanční budově postavené přímo pro muzejní účely v roce 1884. Budovu projektoval inženýr František Tetřev a nákladem 23 000 zlatých postavil stavitel František Skřivánek. Stavbu financovala ze svého fondu Záložna čáslavská. Veřejnosti byla zpřístupněna 22. listopadu 1885.

Do nové patrové novorenesanční budovy s kopulí, která nese symbol české státnosti – zlacenou kopii Svatováclavské koruny, byly přeneseny bohaté přírodovědné sbírky Josefa Kaunického, mecenáše muzea, jenž daroval městu roku 1881 rozsáhlou sbírku přírodnin. Další částí byly sbírky shromážděné muzejním a archeologickým spolkem „Včela Čáslavská“, jejímž dlouhodobým předsedou byl muzejník, archeolog, učitel, národopisec a numismatik Kliment Čermák. Obě tyto sbírky byly po dlouhé období zcela odděleně a sloučeny byly až v roce 1910.

Původní exponáty se dochovaly do současnosti a jsou vystaveny v dobových vitrínách. Dokumentují způsob prezentace sbírek v 19. století i někdejší formy muzejní práce. Ministerstvo kultury ČR prohlásilo v roce 2018 mobiliář Městského muzea a knihovny Čáslav za kulturní památku.

Není divu, že erudovaný výklad přednášející byl přijat s velkým nadšením. Vždyť PhDr. Drahomíra Nováková pracuje v Městském muzeu v Čáslavi od roku 2006 a jako jednatelka Muzejního a vlastivědného spolku „Včely Čáslavské“ od roku 2008! Odměnou za zajímavou a dobře připravenou přednášku byl dlouhý potlesk a především dlouhá diskuse, na které se ukázal zájem o historii a fungování čáslavského muzea. Nezbývá, než se těšit na nějakou další přednášku doktorky Drahomíry Novákové.

Videa:

https://www.youtube.com/watch?v=PmMrBbT0fBU

https://www.youtube.com/watch?v=fcDYlG_MEfo

https://www.youtube.com/watch?v=NibtaoMhFbk

Vladimír Havlíček

7 10 50 9 40 61 59 57 70 65 80 75