Archiv pro měsíc: Září 2024

1 Karel Kibic

Doktor Karel Kibic přednášel pro „Včelu Čáslavskou“ o kostelech v Jakubu a Záboří nad Labem

Čáslav/Jakub/Záboří nad Labem – Románské kostely v Záboří nad Labem a v Jakubu u Kutné Hory bylo téma přednášky Muzejního a vlastivědného spolku „Včely Čáslavské“. Přednáška se konala 10. září na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi a členové spolku i posluchači z řad veřejnosti si nemohli přát lepšího odborníka, než Karla Kibice!

Ing. arch. Karel Kibic, Ph.D. z Národního památkového ústavu je totiž jedním z největších odborníků na středověkou venkovskou sakrální architektura na Kutnohorsku. Svědčí o tom mimo jiné několik publikací na toto téma, které napsal. Není bez zajímavosti, že ve své knize o sakrálních stavbách na Čáslavsku se věnuje také kostelíku sv. Bonifáce v Lochách, který je něco jako „mateřským kostelem“ Včely Čáslavské.

Při přednášce o románské sakrální architektuře přednášející nemohl opomenout čáslavský kostelík sv. Michala, který je včleněn do chrámu sv. Petra a Pavla. Kostelů, které vznikly přestavbou těch románských je celá řada. Ale aby byl původní kostel patrný pouhým okem, to je podle doktora Kibice pouze ve středočeské Čáslavi.

Dále se přednášejícím věnoval románským kostelům, které je bez nadsázky možno označit za sakrální stavby evropského významu. Tím prvním je kostel svatého Jakuba Staršího v Jakubu u Kutné Hory. Kostelík vysvěcený roku 1165 se pyšní řadou českých „nej“. Málokterá sakrální stavba tohoto stáří se může pochlubit autentikou, tedy listinou o vysvěcení. Místní svatostánek ano a dokonce je zde listina vystavena. Byla nalezena v roce 1846 a podle ní byl vysvěcen biskupem Danielem za účasti krále Vladislava II. a královny Judity. Na jižní fasádě se nalézá největší soubor dochovaných románských plastik v České republice.

Druhou románskou stavbou je kostel sv. Prokopa v Záboří nad Labem. Podle nepotvrzených informací je možné, že byl postaven již kolem roku 1080 za vlády knížete Vratislava. Pravděpodobnější je však verze, že zde byla původně postavena kolem roku 1150 kaple Panny Marie, čtvercového půdorysu s apsidou a věží. Jisté je, že ještě před rokem 1200 byla k jižní stěně přistavěna otevřená předsíň. Po požáru v 17. století byla kaple přestavěna. A jaká je největší místní rarita? Tou je nádherný románský portál z 12. století. Je vytvořený z pískovce a opuky s figurálními a ornamentálními plastikami. Do místního kostela byl včleněn druhotně, odkud pochází je zatím obrovskou záhadou.

Přednáška Karla Kibice byla oceněna dlouhým potleskem a ještě delší diskusí. A posluchačům nezbývá, než se těšit na další přednášku odborníka na místní sakrální architekturu a hlavně zapáleného „srdcaře“ Karla Kibice!

Video: https://www.youtube.com/watch?v=zyb05r8rSGQ

Text a foto Vladimír Havlíček

3 Kostel sv. Prokopa v Záboří nad Labem a Kostel sv. Jakuba v Jakubu 5 7 15 9 Kostel sv. Prokopa v Záboří nad Labem 11 Kostel sv. Jakuba v Jakubu 34 Portál kostela sv. Prokopa v Záboří nad Labem